SQlab zadels

Ieder mens is uniek. Zadel, stuur, handvatten en de gehele fiets moeten u passen, net als een goed paar schoenen. Daarom zijn de zadels van het merk SQ Lab in verschillende breedtematen en vormen verkijgbaar. Met als doel volop en klachtenvrij van fietsen te genieten. Wanneer een zadel te smal is veroorzaakt dit onnodige druk op de gevoelige delen. SQ Lab heeft een methode ontwikkeld om de afstand tussen de zitbotjes van het bekken te kunnen meten.

De afstand tussen de zitbeentjes wordt door ons gemeten en vervolgens in de computer ingevoerd. Het type fiets en de zithouding hebben invloed op de keuze van het juiste zadel. Alle SQ Lab zadelmodellen zijn beschikbaar in tot maximaal 4 breedtematen. Zo kunnen we u garanderen dat uw zitbotjes op de juiste plek van het zadel gepositioneerd worden.Op deze manier kan het gevoelige kruis, bij zowel mannen als vrouwen, ontzien worden en wordt de druk over de gehele breedte van het zadel comfortabel verdeeld.

Bij een normale zithouding dienen de zitbotjes ter ondersteuning van het lichaamsgewicht, zo moet het tijdens het fietsen ook zijn. Spieren, bloedbanen en zenuwen dienen ontlast te worden.

Bij een sportieve zitpositie komt niet alleen het kruis, maar ook het schaambeen in aanraking met het zadel. Het ingenieus in elkaar verweven vlechtwerk van zenuwen en bloedbanen in het kruis, loopt vanaf de anus over de genitaliën tot aan de schaambeenboog. Aan de zijkant loopt het zelfs tot over de schaambenen. De schaambenen kunnen slechts een klein beetje gewichtsdruk aan.

Het door SQ Lab ontwikkelde "stapconcept" (verlaagde zadelneus bij alle zadels) zorgt voor een gelijkmatige drukvermindering in het kruis en op de schaambenen.

Zithouding

Hoe meer rechtop men zit, hoe breder het zadel moet worden. Hoe sportiever men zit, dus hoe meer naar voren gebogen, des te meer verplaatst de positie van het bekken zich van de zitbotjes naar het schaambeen. Het zadel moet daarom op sportieve fietsen smaller zijn. De oppervlakte om druk op te nemen bij sportieve zadels is daarom ook principieel kritisch. Het zadel moet niet alleen de zitbotjes ontzien, maar ook het midden van het kruis.

Verschil tussen man en vrouw

Het bekken verschilt tussen man en vrouw, omdat een vrouw een kind kan baren. Voor het vinden van een juist zadel is echter alleen van belang hoe het bekken op het zadel gepositioneerd is en hoe groot de afstand tussen de zitbeentjes is. Hierbij is het verschil tussen man en vrouw geringer dan men denkt!

Dames hebben niet per difinitie een breder zadel nodig, zoals door veel andere zadelfabrikanten gemeend wordt. Gemiddeld genomen misschien wel, maar niemand is gemiddeld en daarom is een persoonlijke meting altijd van belang! Het meten van de afstand tussen de zitbotjes leverde vele interessante kennis op. De nu ontwikkelde statistiek maakt duidelijk dat de zitbotjesafstand bij mannen gemiddeld tussen de 6cm tot 16cm ligt en bij vrouwen tussen de 9cm en 17cm. Tot nu toe werd er weinig rekening gehouden met het anatomische verschil tussen man en vrouw, namelijk de lagerliggende schaambeenboog. Juist deze schaambeenboog veroorzaakt veel onaangename druk op de zadelneus. Er zijn veel vrouwen met zeer kleine afstand tussen de zitbotjes en ook veel mannen met een grotere afstand tussen de zitbotjes. Een meting van de zitbotjesafstand maakt de juiste keus voor een zadel een stuk gemakkelijker en bespaart u onnodig veel testritten. Verschillende zadels voor dames en heren zijn door de individuele meting niet nodig!
 

Pijnlijk zitvlak

Oorzaak 1: te weinig gewenning.

Oplossing: regelmatiger fietsen, minstens 1 x per week.

Alternatief: zachter zadel (let op! alleen geschikt voor korte afstanden). De zitbotjes kunnen op den duur aan de druk wennen, tegen die tijd verdwijnt ook een eventueel pijngevoel. Echter aan het begin van het seizoen, of bij een net nieuw zadel met ongewone vorm, zijn gevoelige zitbotjes heel normaal. De tijd die nodig is om aan het zadel te wennen bedraagt meestal ca. vijf tot zes ritten. Tussen deze ritten moet dan iedere keer minstens 2 dagen pauze gepland worden, zodat de dan gevoelige zitbotjes (bothuid, spieren en pezen) kunnen herstellen. Let op! Na circa twee weken pauze begint dit gewenningsproces opnieuw!

Oorzaak 2: zadel is te zacht en de gemiddelde tijdsduur is langer dan 30 minuten.

Oplossing: steviger/harder zadel. Een zadel dat te zacht is wordt na een minuut of 30-45 meestal onprettig. De zitbotjes zinken dan namelijk te diep in de vulling van het zadel zodat de spieren, pezen, bloedbanen en zenuwen geirriteerd raken. Na ca. 30-45 minuten begint een vaak omschreven gevoel van als gevoelloos tot aan concrete pijn. Oftewel: een houten kont. In een enkel geval komt het voor dat de vulling van een zadel dusdanig zacht is dat de harde schaal daaronder de problemen veroorzaakt.

Oorzaak 3: zadelvorm past niet bij de anatomie.

Oplossing: andere zadelvorm proberen. Gebolde zadels veroorzaken vaak een gevoel dat als "uit elkaar drukkend" beschreven wordt. Er ontstaat extra druk in het toch al gevoelige kruis.

Druk op het stuitje

Dit probleem treedt meestal op bij vrouwen, omdat het vrouwelijk staartbeen beweeglijk en daardoor gevoeliger is dan het mannelijke staartbeen (bij mannen zit het staartbeen vast). Bij een zeer rechtop zitpositie komt het staartbeen tegen het zadel. In combinatie met een te zacht of te smal zadel kunnen dan zeer pijnlijke problemen ontstaan.

Huidproblemen

Oorzaken: Door transpiratie en belasting op naden en stiksels kan de huid gaan irriteren. Gelzadels kunnen voor huidproblemen zorgen, omdat deze niet ademen en het onder het zitvlak bij langere ritten flink kan gaan broeien.

SQlab ACTIVE-zadeltechnologie

De constructie van het zadel maakt de horizontale beweging van het bekken mogelijk. Zo wordt de kantelbeweging van het bekken gewaarborgd, net als wanneer we lopen. Het zadel biedt bewegings- en speelruimte op het horizontale vlak. De tussenwervelschijven worden minder belast tijdens de kanteling en de druk bij de randen wordt gereduceerd. Hierdoor is er minder kans op beschadiging van de tussenwervelschijven. De constructie draagt bij aan een dynamische zithouding, kortom een wisselende houding. Dit is een belangrijk gegeven, aangezien te lang zitten in eenzelfde houding, leidt tot drukbeschadiging van de tussenwervelschijven en facetgewrichten.

 
Omdat het bekken kan meebewegen vermindert de kans op klachten in de onderrug, het bekken en de heupen. Dit zorgt voor een ontspannen trapbeweging waarbij tevens voortijdige vermoeidheid wordt voorkomen. De trapbeweging wordt bovendien ronder. Een aanzienlijk voordeel, wetende dat ons skelet nooit helemaal symmetrisch is. De dynamische zadelconstructie compenseert met name eventuele lengteverschillen tussen de benen.

Dé Fietsenwinkel Bos en Olgers voert de gehele reeks ergonomische zadels van het merk SQlab. De zadels van SQlab zijn niet goedkoop (prijsklasse van €60,- tot €160,-) maar sluiten nauw aan op de resultaten van de meetgegevens en de computertest. Heerlijk fietsen zonder enige zadelpijn, dat is toch wat waard? SQlab, het zadel wat uw fietstocht langer maakt!

Laat u adviseren in onze winkel! Bekijk de volledige zadellijn van SQlab in onze webshop.